Ιδανική πίστα η λαγκούνα


Τι δήλωσε ο νικητής  Σταμάτης Προμπονάς, γιατί χαρακτήρισε την Λαγκούνα ως την κορυφαία ...πίστα της Ελλάδας και τι είπε για τον 10χρονο Λέναν που έκλεψε τη παράσταση

Η αλήθεια είναι ότι κάθε καλοκαίρι βλέποντας το αεράκι να ανεβαίνει, δεκάδες θαυμαστές του wind serfing παίρνουν σανίδα, πανιά και βουρ για την Λαγκούνα, τη παραλία που βρίσκεται στην έξοδο της Χώρας Νάξου μπροστά από το αεροδρόμιο. Και τα πολύχρωμα πανιά δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες. Οι πιο τολμηροί επιλέγουν βέβαια την Μικρή Βίγλα αλλά αυτοί που ξέρουν προτιμούν την Λαγκούνα. Και ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τον κυματισμό που θεωρείται ως ιδανικός για να μπορέσει κάποιος να κάνει κόλπα με την σανίδα και το πανί. Και αυτά τα ...κόλπα το περασμένο Σαββατοκύριακο τα είδαμε στη πράξη. Η όσοι τουλάχιστον είχαν το ...θάρρος (καθότι έκανε και κρύο) ώστε να δώσουν το παρών στην παραλία της Λαγκούνας ώστε να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των 18 καλύτερων αθλητών στο πρώτο Naxian freestyle contest. Και όταν λέμε τους καλύτερους, το εννοούμε καθότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εμπειρία από μεγάλους διεθνείς αγώνες με άνοδο στο βάθρο και όταν έμαθαν για τους αγώνες στη Νάξο πέταξαν την σκούφια τους. Άλλωστε οι παλαιότεροι θα ξαναφέρουν στις μνήμες τους το γεγονός ότι το 2009 είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και πρωτάθλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, παρατήρησε και ένας εκ των διαγωνιζόμενων «όλα είναι θέμα μάρκετινγκ. Οι περισσότεροι ξέρουν την Πάρο ή άλλα νησιά. Ακόμη και τη Μικρή Βίγλα στη Νάξο, αλλά αγνοούν εδώ την συγκεκριμένη πίστα που είναι καταπληκτική. Ίσως η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα και μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη». Υπερβολές μπορεί να πει κάποιος...

Όμως όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, η Λαγκούνα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους αθλητές αυτού του αγωνίσματος που συν τοις άλλοις δεν είναι και αμελητέα ποσότητα καθότι χρόνο με το χρόνο το σερφ κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού ο Σταμάτης Προμπονάς (σ.σ. ήταν και εκ των διοργανωτών μαζί με τους Μανόλη Ορφανό και Γιαν Αντρες) καθότι επικράτησε την πρώτη ημέρα του Νίκου Αθανασίου (πήρε τη 2η θέση) και του Αλέξη Πράπα (ήταν τρίτος τελικά) την δεύτερη ημέρα... Να πούμε την αλήθεια οι αγώνες είναι κυρίως επίδειξης καθότι θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο (και έχοντας πάντα έναν αντίπαλο την ίδια ώρα) να πραγματοποιήσουν τα καλύτερα δυνατά κόλπα – φιγούρες, πείθοντας τους κριτές ότι είναι οι καλύτεροι. Και έτσι αναδεικνύεται ο κορυφαίος των αγώνων.

Και στη περίπτωσή μας ήταν ο Σταμάτης Προμπονάς, ο οποίος και δήλωσε « η ποιότητα των συναθλητών μου είναι δεδομένο καθότι είναι οι κορυφαίοι στην Ελλάδα. Αλλά εγώ είχα το πλεονέκτημα ότι ξέρω τη Λαγκούνα, ξέρω κάθε γωνιά της και αυτό ίσως και να έπαιξε ένα μικρό ρόλο. Το ευχάριστο είναι ότι όλοι διασκέδασαν, απόλαυσαν τον αγώνα, έστω κι εάν περίμεναν μερικές εβδομάδες. Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου όταν και δηλώσαμε αναμονή για το ,...ραντεβού καθότι αυτό που χρειάζεται είναι και τις δύο ημέρες να υπάρχει η ίδια περίπου ένταση των ανέμων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό τον Οκτώβριο, και έγινε τώρα τον Νοέμβριο, όπου ενώ τα πήγαμε καλά με τον αέρα, το κρύο λίγο μας προβλημάτισε». Μιλώντας δε για την Λαγκούνα ανέφερε ότι «είναι η καλύτερη φυσική πίστα στην Νάξο, σίγουρα μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα και γιατί όχι στην Ευρώπη. Και το μυστικό της είναι στο κυματισμό, όπου δεν έχει μεγάλες αποστάσεις και έτσι μπορούμε να επιδοθούμε εύκολα στα κόλπα που έχουμε προετοιμάσει».

Όπως αναφέραμε όμως τη παράσταση έκλεψε ο 10χρονος Λέναν Νοιμπάουερ, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Νάξου και σε δεύτερη φάση ο 15χρονος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Για τον 10χρονο Λέναν, ο Προμπονάς αναφέρει ότι «είναι πολύ όμορφο να βλέπεις νέα παιδιά να ασχολούνται με το άθλημα. Και ο Λέναν έχει το πλεονέκτημα να συμμετάσχει από μικρός σε τόσο υψηλού επιπέδου αγώνες, να έχει παραστάσεις και με βάση αυτά που έχω δει και στις ..προπονήσεις, σίγουρα έχει πολύ μεγάλο μέλλον μπροστά του». Να σημειώσουμε ότι ο Προμπονάς, ανέβηκε στη σανίδα σε ηλικία 16 ετών και όπως τονίζει «στα 16 σου χρόνια είσαι μικρός για την Ελλάδα, αλλά μεγάλος για το εξωτερικό. Το παράξενο με εμένα ήταν ότι την προηγούμενα χρονιά που με έβαλε ο πατέρας μου να κάνει wind surf είχα αρνηθεί αλλά το επόμενο καλοκαίρι βλέποντας έναν κολλητό του αδελφού μου... ζήλεψα να πω; Ανέβηκα στη σανίδα και από τότε είμαι κόλλησα»

Με την ευκαιρία, ο κ. Προμπονάς αρπάζει την ευκαιρία να στείλει και ένα μήνυμα προς τους νεότερους λέγοντας ότι «το wind surfing δεν είναι ένα δύσκολο άθλημα. Με μάξιμουμ τέσσερα μαθήματα μπορεί κάποιος να κάνει με άνεση. Στη Νάξο έχουμε αρκετά κλαμπ που μπορεί κάλλιστα ο καθένας να μάθει, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό σπορ εάν σκεφτεί κανείς ότι οι πέντε καφέδες την εβδομάδα αντιστοιχούν με δύο μαθήματα... Και γενικότερα, η ιστιοσανίδα δεν έχει μεγάλο κόστος. Ναι δεν είναι όπως να παίζεις ποδόσφαιρο ή μπάσκετ και χρειάζεσαι αυτοκίνητο για τη μεταφορά του εξοπλισμού, αλλά σίγουρα αξίζει και με λίγα γενικά χρήματα μπορείς να βρεις αυτά που χρειάζεσαι. Στη χειρότερη περίπτωση υπάρχουν αρκετές σχολές στο νησί, οι οποίες ειδικά για τους κατοίκους του νησιού καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς κάνουν και ειδικές προσφορές... Και βλέπουμε το καλοκαίρι πόσο σημαντικό είναι και για την ανάπτυξη του τουρισμού το συγκεκριμένο άθλημα, όταν αρκετές οικογένειες έρχονται από το εξωτερικό και δη την Κεντρική Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία) ή την Ιταλία και όλοι μαζί απολαμβάνουν το σερφάρισμα στις θάλασσες της Νάξου. Γιατί να μην το κάνουν και οι ντόπιοι;»

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές μετά τη λήξη του διημέρου σε ανακοίνωσή τους ανάμεσα στα άλλα ευχαριστούν τους χορηγούς και ανανεώνουν το ραντεβού γιατί όχι του χρόνου «θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους τους χορηγούς μας, παρόλο που δεν είχαμε εμπειρία στην διοργάνωση αγώνων, πίστεψαν σε μας από την αρχή και μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, την πρώτη πανελλήνια διοργάνωση ιστιοσανίδας στην Νάξο. Ευχαριστούμε τον μεγάλο και κύριο χορηγό «Veronis-Jakobsen» για την καθοριστική βοήθεια που μας πρόσφερε, από την πρώτη στιγμή! Επίσης ευχαριστούμε το μαγαζί Secret Spot που διέθεσε για τους επτά αθλητές δώρα αθλητικού εξοπλισμού ιστιοσανίδας, (ripcurl, mfc) το μαγαζί MEXX για την χορηγία και τα δώρα έξι αθλητών, το εστιατόριο Sirocco, το TGS, το Swing bar, το εστιατόριο Piccaso, την Τεχνοργάνωση και τέλος το Waffle House. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κριτές του αγώνα (Χρήστος Τσιτσιμελή, Τίτο Γεωργιάδη και Κώστα Κωστέλο). τα παιδιά που βοήθησαν αφιλοκερδώς (Μαρτιν, Κώστας Σταματάτος, Christofer), τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει παρόλο το κρύο.... Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου με περισσότερη δράση και έχοντας την ελπίδα ότι παρόμοιες διοργανώσεις στρέφουν την νεολαία του νησιού στον αθλητισμό!»

Τελικά αποτελέσματα:

Η λίστα των συμμετεχόντων
1. Σταμάτης Προμπονάς
2. Νίκος Αθανασίου
3. Αλέξης Πράπας
4. Αλέξης Τέτσης
5. Μανόλης Βαρδάκης
6. Θησέας Καμπάς
7. Δημήτρης Μαλιόπουλος
8. Μανόλης Ορφανός
9. Ηλίας Ζαρκαδούλιας
10. Παντελής Παπαγιαννόπουλος
11. Γιάννης Μαρίτσης
12. Περικλής Πολίτης
13. Χρήστος Βασιλείου
14. Διονύσης Βαρελάς
15. Μάριος Νιφόρας
16. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
17. Λέναν Νοιμπαουερ
18. Νίκος Βαρελάς

Νικόδημος Λιανός www.kykladiki.gr

{fcomments}

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts