windsurfing wave

Το wave sailing είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και συναρπαστικά είδη του windsurfing. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το windsurfing είναι ένα άθλημα που προορίζεται για τα κύματα∙ στην πραγματικότητα, ο άνεμος και τα κύματα είναι το DNA της ιστιοσανίδας.


Το wave sailing μπορεί να είναι μια εξαντλητική εμπειρία και δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, αλλά εάν είστε ένας μέτριος προς καλός windsurfer με εμπειρία στο μεσαίο προς ψηλό κύμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσπαθήσετε να “πιάσετε” ένα κύμα.


Τα καλά νέα είναι ότι ο ελιγμός στα κύματα είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε σχετικά γρήγορα. Ενώ σερφάρετε, κατανοείτε το “σπάσιμο” των κυμάτων, διαβάζετε το κύμα και όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε αφορά στο windsurfing, το wave sailing απαιτεί πρακτική. Η πρώτη επαφή καλό είναι να γίνει με μικρά καλοκαιρινά κύματα σε συνθήκες ανέμου 15 κόμβων, προτού έρθετε αντιμέτωποι με τους δικέφαλους υγρούς γίγαντες που δεν αστειεύονται :)


Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι οι surfers, οι body boarders και οι κολυμβητές έχουν επίσης το δικαίωμα να βρίσκονται στο νερό. Οπότε, για κάθε ενδεχόμενο, διατηρείτε μια καλή απόσταση ασφαλείας.


windsurfingwaves2
Επιλογή spot
Βρείτε ένα ήρεμο beach break (κύμα που σκάει σε αμμώδη βυθό) με μικρό και ήπιο κυματισμό. Στα αρχικά στάδια, αποφύγετε reef breaks (κύματα που σπάνε σε κοραλλιογενείς υφάλους ή βραχώδη βυθό), point breaks(κύματα που σπάνε σε βράχια) και μέρη με συνωστισμό. Αναλύστε την περιοχή, μελετήστε τα ρεύματα και επιλέξτε μια ασφαλή ζώνη απογείωσης / προσγείωσης.
Επίσης, είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε το wave sailing με πλευρικούς ή στεριανούς ανέμους, δηλαδή "καβαλώντας" όλη την έκταση ενός κύματος πρίμα, πριν αυτό σπάσει.

Απογείωση μέσα στο κύμα
Ο συγχρονισμός και η ταχύτητα είναι κρίσιμα στοιχεία για να βγείτε στο line-up. Αφού κάνετε beach start, συγχρονιστείτε με τα κύματα και προσπαθήστε να πλεύσετε και να φτάσετε το line-up όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Όποτε είναι δυνατόν, μείνετε μακριά από το σπάσιμο των κυμάτων. Εάν πέσετε στη ζώνη πρόσκρουσης, μείνετε ψύχραιμοι, περιμένετε τη σωστή στιγμή, κάντε water start και συνεχίστε την πλεύση.
Ανάλογα με το μέγεθος του κύματος, μπορεί να θέλετε να βγείτε πάνω από τον αφρό. Αν συμβαίνει αυτό, απλώς φέρτε τη σανίδα σε γωνία ακριβώς κόντρα στο κύμα, ξεκρεμαστείτε, μείνετε χαμηλά, ανοίξτε το πίσω χέρι και γείρετε προς τα πίσω, για να ανασηκώσετε τη μύτη. Το νερό θα χτυπήσει το κάτω μέρος της σανίδας, επιτρέποντάς σας να κινηθείτε μπροστά.

windsurfingwaves3

"Πιάνοντας" ένα κύμα
Τώρα που πετύχατε το line-up, ήρθε η ώρα να "πιάσετε" ένα κύμα. Αλλά να είστε επιλεκτικοί: παρακολουθήστε μερικά κύματα να περνούν χωρίς να τα "καβαλήσετε" και οραματιστείτε τον συγχρονισμό της ταχύτητας πλεύσης σας πριν από την απογείωση στο πρώτο σας κύμα.
Μια καλή συμβουλή είναι πάντα να επιλέγετε το τελευταίο κύμα του σετ κυμάτων που έρχονται. Γιατί? Επειδή, πολλές φορές είναι το καλύτερο κύμα και επίσης με αυτή την τακτική θα αποφύγετε το δυνατό χτύπημα από επιπλέον κύματα, σε περίπτωση πτώσης ή wipeout. Θα είναι επίσης πιο εύκολο να βγείτε έξω αφού ολοκληρώσετε την πλεύση σας.

Επομένως, πώς "πιάνετε" ένα κύμα στο windsurfing;

1. Μπείτε στο line-up και επιλέξτε το κύμα σας.
2. Σχεδιάστε την μπότζα ή το τακ σας, ώστε να ευθυγραμμιστείτε με το κινούμενο κύμα.
3. Κλείστε το πανί με το πίσω χέρι, μέχρι να αναπτύξετε ταχύτητα όμοια με αυτή του κύματος.
4. Λυγίστε τα γόνατα και γείρετε προς το κύμα.
5. Νιώστε ότι “πιάνετε” το κύμα με τον εξοπλισμό σας.
6. Μετακινηθείτε προς το πίσω μέρος της σανίδας.
7. Αφήστε το κύμα να σας οδηγήσει σε όλη την έκτασή του.
8. Εντοπίστε τα τμήματα του κύματος που προσφέρονται για επιτάχυνση και προσαρμόστε την πλεύση σας σε αυτά.
9. Όταν το κύμα γίνει πιο απότομο, τοποθετήστε τα πόδια σας στις δέστρες.

Αργά ή γρήγορα, θα καταλάβετε πώς χειρίζεται τα κύματα ένας windsurfer. Θα μπορείτε όχι μόνο να συντονίζετε την ταχύτητα και να συγχρονίζεστε με το κύμα, αλλά και να αισθάνεστε πιο άνετα με τον εξοπλισμό σε κύματα από το ύψος του αστράγαλου μέχρι και τον ώμο σας. 


Εάν χάνετε ταχύτητα σε ένα κύμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τη σανίδα κοντά στο σημείο όπου διπλώνει το κύμα, ή / και ρυθμίστε τη θέση των ποδιών σας. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να μετακινείτε συνεχώς τα χέρια σας κατά μήκος της μάτσας.

windsurfingwaves4

Έξοδος από το κύμα
Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι το κύμα έχει αποδώσει την πλήρη δυναμική του ή ότι ο άνεμος έχει εξασθενίσει, σχεδιάστε μια στρατηγική εξόδου. Μερικές φορές υπάρχουν κανάλια και ρεύματα που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αν ολοκληρώσετε το wave riding κοντά τους. Για να βγείτε έξω από το κύμα, μπορείτε να κάνετε μπότζα ή τακ, να αφήσετε το κύμα να σας προσπεράσει ή απλώς να πλεύσετε πίσω στην ακτή.


Απόδοση στα ελληνικά: Γαλάτεια Βασιλειάδου
Πηγή:https://www.surfertoday.com

Social Share:
Slide thumbnail4sports Special Offers

banner zeus foils

banner zeus foils

glaridis 4sports surf shop

Τελευταία Posts

windyweek forecasts